Blog

Divortul in Romania pentru persoanele aflate in strainatate

Pentru persoanele aflate in tara, procedura divortului a fost mult simplificata in ultimii ani, partile putand alege din cele 3 proceduri legale: procedura administrativa de divort prin acord la oficiul de stare civila, procedura notariala de divort prin acord si procedura judiciara care se realizeaza indiferent daca exista sau nu un acord intre parti.

In schimb, in cazul persoanelor aflate in alta tara care nu pot sau nu doresc revenirea in tara, fie ca este vorba de ambii soti sau doar de unul dintre soti, singura procedura prin care partile pot divorta, este procedura judiciara.

Desfacerea casatoriei in instanta judecatoreasca se poate realiza cu acordul ambilor soti sau la cererea unuia dintre ei si poate fi realizata: prin acord comun, din culpa exclusiva a unuia dintre soti, la cererea unui sot dupa o separare de mai mult de doi ani sau la cererea unuia dintre soti a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei.

Unde se depune cererea de divort?
Sub aspect teritorial, cererea de divort este de competenta judecatoriei in circumscriptia careia se afla cea din urma locuinta comuna a sotilor. Daca sotii nu au avut locuinta comuna sau daca niciunul dintre soti nu mai locuieste in circumscriptia judecatoriei in care se afla cea din urma locuinta comuna, judecatoria competenta este aceea in circumscriptia careia isi are locuinta paratul, iar cand paratul nu are locuinta in tara si instantele romane sunt competente international, este competenta judecatoria in circumscriptia careia isi are locuinta reclamantul.

  Potrivit articolului 915 din Codul de Procedura Civila, daca ambii soti nu mai locuiesc in tara, partile pot conveni sa introduca cererea la orice judecatorie din Romania. Daca insa nu exista un acord intre cei doi soti (cererea nu este semnata de ambii), aceasta este de competenta Judecatoriei Sectorului 5 al Municipiului Bucuresti.

O alta situatie stipulata in legislatie este cea a divortului de o persoana cu alta cetatenie decat cea romana, existand posibilitatea si in acest caz sa apelati la instantele din Romania. Conform Noului Cod de Procedura Civila,  Art. 1080, al. 2, pct. 4, Competenta preferentiala a instantelor romanesti permite procese intre persoane cu domiciliul in strainatate, referitoare la acte de stare civila inregistrate in Romania, daca cel putin una dintre parti este cetatean roman. In practica, pentru ca instantele din Romania sa poata sa se poata pronunta asupra divortului, certificatul de casatorie trebuie sa fie in limba romana. In cazul in care acesta nu a fost inregistrat la Starea Civila din Romania, divortul nu poate fi pronuntat de catre instantele romane.

Este obligatorie prezenta partilor la proces?
In ceea ce priveste prezenta sotilor in procedura divortului cand partile locuiesc in strainatate, divortul se poate pronunta si fara a fi prezente partile din proces cu conditia ca acestea sa fie reprezentate de catre un avocat si sa se faca dovada resedintei lor in strainatate.

Care sunt avantajele divortului in Romania fata de alte tari?
Pentru cetatenii romani, optiunea de a divorta in Romania vine cu o serie de avantaje precum: procedura mai simplificata in comparatie cu alte tari si costuri mai reduse. De asemenea, in situatia divortului efectuat in strainatate, cetateanul roman va trebui sa efectueze demersuri privind recunoasterea si transcrierea hotararii de divort straine la Serviciul de Stare Civila competent.

Cat dureaza un divort?

Durata estimativa a unui proces de divort poate varia in functie de gradul de aglomerare a instantelor judecatoresti dar mai ales in functie de varianta aleasa de catre parti pentru desfasurarea procesului. Astfel, daca se alege varianta divortului prin acord, este necesar sa existe un consens intre parti privind:
• Numele de familie pe care il va purta fiecare dupa divort,
• Exercitarea autoritatii parintesti,
• Stabilirea locuintei copiiilor dupa divort,
• Modalitatea de pastrare a legaturilor personale dintre parintele separat si copii minori,
• Stabilirea contributiei la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala.
Un divort in conditiile intelegerii intre cei doi, poate dura intre 2 si 6 luni in medie, de la depunerea dosarului la instanta si pana la pronuntarea hotararii.
Lipsa acordului si a cooperarii in sensul realizarii unui acord intre parti poate aduce un timp mediu de finalizare de 8-10 luni, putandu-se prelungi si peste 1 an.

1 Comment

Exista copii fericiti dupa divort?avocat divort iasiAvocat Iasi - Andreea ChelaruContestarea deciziei de concediere

Programari

Avocat Iasi - Andreea Chelaru

    Telefon:
+40 (744) 484 136
  •     Orar:
    Luni - Vineri: 9:00 - 17:00
    Sambata - Duminica: Inchis










      ×

      Hello!

      Click one of our contacts below to chat on WhatsApp

      × Whatsapp