Blog

pensie intretinere minori

Pensie de intretinere minori

Pensia de intretinere

Reprezinta modalitatea concreta prin care parintele care nu locuieste cu minorii contribuie la cheltuielile de crestere si educare ale acestora. Pensia de intretinere se stabileste doar de catre instanta de judecata, insa este posibil ca parintii sa ajunga la un acord pe acest aspect. Este important de subliniat faptul ca pensia se stabileste in favoarea minorului (minorilor) si nu a parintelui care se ingrijeste de copii, intrucat in beneficiul minorilor se efectueaza toate cheltuielile de crestere si educare.

De regula, pensia de intretinere se stabileste in cadrul litigiilor in care se dezbate domiciliul copiilor si/sau custodia acestora. Daca parintii nu se inteleg cu privire la aceasta contributie, instanta stabileste pensia in functie de veniturile parintelui care nu locuieste cu minorul si raportat la nevoile concrete ale acestuia din urma.

De asemenea, declaratia parintelui care locuieste cu minorii ca nu doreste pensie de intretinere nu poate produce efecte juridice intrucat, asa cum am spus, beneficiarul pensiei este copilul.

Daca parintii nu ajung la nicio intelegere privind cuantumul pensiei de intretinere, instanta de judecata va stabili:
– cunatumul pensiei, pana la 1/4 pentru un copil, 1/3 pentru doi copii si 1/2 pentru trei sau mai multi copii;
– modalitatea de executare (de plata) a pensiei, in natura sau in bani.

In timp si odata cu modificarea veniturilor parintelui, pensia de intretinere poate fi majorata sau micsorata de catre instanta de judecata.

Problema uzuala intr-o astfel de situatie este dovedirea in instanta a tuturor veniturilor parintelui care nu locuieste cu copiii. Uneori, acest parinte incearca sa-si ascunda castigurile, tocmai pentru ca pensia stabilita sa fie cat mai mica.

avocat divort iasiDespre Divort

Programari

Avocat Iasi - Andreea Chelaru

    Telefon:
+40 (744) 484 136
 •     Orar:
  Luni - Vineri: 9:00 - 17:00
  Sambata - Duminica: Inchis


   ×

   Hello!

   Click one of our contacts below to chat on WhatsApp

   × Whatsapp